понедељак, 18. август 2014.

INDIJSKI LISNATI HLEB  (beskvasni)

paratha
Potrebne namirnice  :

150 gr speltinog brašna
1 dcl mlake vode
so
tri pune kašike istopljenog maslaca


brašno za posipanje
istopljen maslac za premazivanje

Način pripreme :

Umesite glatko testo, podelite ga u tri loptice,  pokrijte krpom i ostavite da odmori desetak minuta, ako ne žurite biće još lepše ako duže stoji .


Oklagijom razvaljate tanko, premažite istopljenim maslacem,  malo pospite brašnom i rukom ga utrljajte.
Sad  slažite sve kao harmoniku .



Motajte u krug, da na kraju izgleda kao pužić .


Radnu površinu pospite brašnom i oklagijom nežno razvaljajte hleb, samo lagano 
pritiskajte da se ne izgube slojevi .



Tiganj premažite maslacem, pecite na srednjoj temperaturi .Pre stavljanja u tiganj malo očistite od suvišnog brašna, ako ga ima.



Videćete kako se pojavljuju balončići, mehurići. Okrenite na drugu stranu, premažite četkicom maslacem i pecite da dobije lepu boju.

Peku se od 1 do 2 min sa svake strane . 


Ispecite preostale dve i uživajte u doručku .

Sve koje vam ostanu umotajte u providnu najlonsku foliju ili zavežite u najlonsku kesu .

U restrikciji treba izbegavati često krištenje speltinog bračna jer je najsličnije pšeničnom, mešajte ga sa još nekim brašnom ili napravite parathu sa drugim brašnom, ako češće jedete indijski hleb.


Нема коментара:

Постави коментар

hvala Vam što me pratite