субота, 13. септембар 2014.

PIHTIJE

Pihtije


potrebne namirnice :

1 butkica sveža
1 manja butkica suva,dimljena
dve do tri svinjske nogice
so, biber u zrnu, lovorov list
luk ispečen na plotni

beli luk sitno iseckan, ljuta paprika

način pripreme :

Sve meso staviti u lonac. 
Količina vode zavisi od količine mesa. 
Ako je sve mesto stalo u šerpu od npr 3litre, dodam 6 litara vode.



Koliko ima mesa duplo više dodam vode.

Luk prepečem na ringli, dodam  sve začine, so, biber u zrnu, lovorov list.

Pojačam da prokuva, zatim smanjim i na laganoj vatri kuvam sve dok pola vode ne ispari. Kuvam  otvoreno, ne poklapam.

Kad prokuva, kašikom skidam penu koja se napravila.

Važno je da ne dodajete naknadno vodu, da ne mešate i da ne kuva na jakoj vatri. U protivnom će biti mutne.

Gotove su kad se meso odvoji od kosti i bude lepljivo, a pola vode je isparilo.
Sad još samo treba odvojiti  čisto meso.



Na dno posudice u koju sipam pihtije stavim sitno naseckan beli luk, malo ljute paprike i bibera, zatim složim meso i nalijem proceđenom supicom u kojoj se kuvalo. Odozgo još malo pospem paprikom. Ostavim ih na hladom da se dobro ohlade, zatim ih prebacim u frižider.












Нема коментара:

Постави коментар

hvala Vam što me pratite