четвртак, 02. октобар 2014.

HRONO AJVAR


ajvar hrono



10 kg crvene mesnate paprike 
1o  patlidžana srednje veličine
2 dcl kuvanog paradajza
pola litre  ulja  od komine masline
so 
ljute papričice po želji 
5 češnjeva belog luka 
pola kesice konzervansa

Paprike dobro ispečem, skidam sa vatre i stavljam u veću jaču najlonsku kesu pa dobro zavežem i ostavim da se upare da bi se lakše ljuštile.





U vanglicu sipam hladnu vodu, zatim  svaku papriku spuštam u vodu jer se tako lakše čiste. Odvojim od semenki i trudim se da sve crno skinem sa paprike. Kad svu očistim pod česmom jednu po jednu perem ponovo da skinem sve semke  i crne ljuskice koje sam propustila . Ne volim kad se u teglama vide crne garave ljuskice.

Patlidžan ispečem u rerni i  oljuštim ga.

Papriku preko noći ostavim da se dobro ocedi. Ja stavim u šupljikavi džakčić (onaj što kupim jabuke u njemu ) . Zavežem i okačim da se cedi do jutra.

Ujutro sameljem papriku, patlidžan i beli luk.  

U veliku plitku šerpu sipam 4 dcl ulja, dobro ga zagrejem zatim dodam sve samleveno da zacvrči kad sipam. Ajvar se mora bez prestanka mešati da ne zagori.



Kad prokuva dodajem po malo paradajz i ostatak ulja. Ja ne volim masno i ne volim puno belog luka, ali volim da je ljut. Vi po vašem ukusu napravite.Ako volite masnije dodajte još malo ulja .
Budite oprezni kad solite.  So dodajte sve vreme po malo. Izvadite na tacnicu kašikom, prohladite pa probajte i podešavajte mu ukus.

Od trenutka kad prokuva kuvam ga još oko 2 h.
Pola sat pred kraj dodam konzervans.
Da je gotov znaćete kad vidite trag od varjače na dnu šerpe.

Ajvar mora biti dobro ukuvan jer se onda neće kvariti.

Oprane i suve tegle, zagrejte na ringli ili u rerni i sipajte u njih vruć ajvar. Ja uvek prvo lagano sipam na stranicu tegle tako da ajvar klizne sa stranice na dno , ostavim minutu da se tegla upari pa nastavim sa sipanjem. 
Mama me naučila da ispod tegle u koju sipam uvek stavim nož onaj od escajga široki.
Ne zna da li to ima nekakve veze ali ja uvek nož podbacim i nikad mi ni jedna tegla nije pukla.
Obrišite ajvar ako vam je curilo po ivicama tegle dok ste sipali.

Ako volite možete ih zapeći u rerni i ostaviti da se potpuno ohlade, zatim u svaku dodati kašiku vrelog ulja.  Zatvarati celofanom premazanim alkoholom, pa zatvaračem.

Ja to ne radim, samo sipam ajvar u tegle, dobro zatvorim originalnim poklopcem okrenem teglu prema dole ( vazduh koji se skupio na vrhu tegle se  povuče na dno  pa kad se tegla ohladi poklopac se povuče unutra), vratim u uspravan položaj, složim jednu do druge u veliku šerpu umotam u ćebence i ostavim da se potpuno ohlade tako.







4 коментара:

  1. Ja ajvar pravim samo od pečenih paprika i bez belog luka (stavljam ga kada hoću da jedem), a pindžur, pravi makedonski pravim baš ovako, ali papriku kada ljuštim ne potapam u hladnu vodu, niti je ispiram!Tako ti izadje sva slast iz paprike, ali stvar navike. Uvek tako pravim tj. čistim papriku i trudim se da nema nijedna koskica, ni nešto crno od pečenja, a ispiram ruke u hladoj vodi dok ih ljuštim. Sve je to veliki posao, čestitam ti! ANA

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. tacno tako treba

      Избриши
    2. Da, tako i ja pravim. Samo od paprike. Jeste skuplje i duze traje proces ali je ukus neuporedivo bolji i nema cenu.

      Избриши
  2. Hvala na savetu, ja to jednu po jednu papriku kratko bućnem i oljuštim.

    ОдговориИзбриши

hvala Vam što me pratite