петак, 20. фебруар 2015.

LIČKI KUPUS




Potrebne namirnice:


  • 2 glavice kiselog kupusa
  • dimljena svinjska butkica , suva rebra
  • sveža svinjska  butkica
  • domaća mesnata slanina
  • 1/2 kg svinjskog buta
  • dva tri lovorova lista
  • dve do tri kašike svinjske masti
  • slatka i ljuta začinska paprika
  • biber u zrnu
  • dve glavice crvenog luka
  • dva čena belog luka
Glavicu kupusa presečem na pola, zatim na četvrtine, pa svaku četvrtinu još na pola da dobijem osam delova. Lepše je ako na svakom delu ostane malo korena kupusa da se ne raspadne prilikom kuvanja.
Ako je kupus slan operite ga pod mlazom hladne vode.

Kupus je najbolje kuvati u zemljanoj posudi, na šporetu na drva.Naravno da to svi ne možemo, pa kuvamo u običnoj šerpi u kući.

Šerpu namažem svinjskom masti i dno i sve okolo. Složim dole nekoliko velikih listova kupusa, zatim slažem isečen i opran kupus. 

U maloj šerpici zagrejem mast, sklonim sa ringle pa dodamo slatku alevu papriku brzo promešamo i zalijem kašikom preko kupusa da zacvrči, pa  tako sve u krug .





Luk iseckam sitno pa preko kupusa jednu šaku luka razbacam. Spustim jedan čen belog luka, lovorov list, par zrna bibera, malo ljute paprike .

Sad slažem suvo meso, sveže meso na krupne kocke, slaninu, pa ponovo red kupusa, Ponovim postupak, zagrejem mast dodam papriku, luk, biber , lovor i nalijem vodu.

Vode toliko da ogrezne, samo da malo prekrije kupus. 

Kuvati što duže to bolje, 

Videćete kad je kuvano, ali najlepši je kad se kuva dugo na slaboj vatri, temperaturi.
 Lagano krčka da pola vode ukuva.

Mi smo u Slavoniji ovakav kupus zvali Lički kupus, uz njega se obavezno jeo kuvan krompir u ljusci.

U Srbiji ga zovu Svadbarski kupus, ja mislim da nema razlike da je to isto jelo. Obično se stavlja nekoliko vrsta mesa da bi mu ukus bio još bolji. Zbog bržrg varenja hrane se ne preporučuje mešati dve vrste mesa, te ga zob toga  pravim od jedne vrste.

Količinu kupusa i količini mesa možete menjati, mi volimo kad ima puno mesa, malo slanine i to mesnate domaće.








Нема коментара:

Постави коментар

hvala Vam što me pratite