понедељак, 02. фебруар 2015.

SARMA  hrono Slavonska

hrono slavonska saram


potrebni sastojci :

1kg mlevene junetine ili svinjetine
2 veće glavice crvenog luka
dva čena belog luka
so, biber
slatka i ljuta začinska paprika

1,5 kašika masti
Oko 30 listova kiselog kupusa
suva rebarca

način pripreme :

Luk sitno iseckati, na pola kašike masti dobro izdinstati da postane staklast.
Dodati ga u sveže mleveno meso, zatim dodati sve začine i sjediniti masu.

Na dno šerpe složiti listove kupusa, zatim u krug slagati uvijene sarme. Postupak uvijanja  sarme U sredini ostaviti rupu da lakše kuva i da ne kipi. Sarme malo premazati sa jednom kašikom masti u sredinu staviti kašiku slatke paprike, složiti suvo meso, sarmu prekriti, ušuškati većim listovina kupusa, naliti vodom i na laganoj vatri kuvati dok list ne omekša.

Češće pravim sarmu sa svinjskim mesom i ne dodajem nikakvo povrće osim luka u nju.

Ako pravim sa junećim mesom sarma je malo tvrđa
Kao zamenu za pirinač narendam ponekad jednu manju tikvicu.

Kad pravim sarmu za ne hronaše dodam samo jednu malu kafenu šoljicu pirinča na jedan kg mesa, tako da mi uopšte pirinač ne fali, pogotovo kad je sa svinjskim mesom. Skoro da ne osetim razliku.

Vi ako baš želite nešto kao zamenu dodati,a ne želite tikvicu predlažem da sameljete u seckalici malo karfiola .
Svež i suv  karfiol stavite u seckalicu i usitnite na veličinu pirinča zatim umešajte u fil za sarmu.

Sa dinstanim mesom nisam nikad pravila pa ne mogu ništa o tome reći.

Uz sarmu obavezno služim ren :-)




Нема коментара:

Постави коментар

hvala Vam što me pratite