недеља, 01. март 2015.

DOMAĆE KISELO MLEKO

domaće kiselo mleko


potrebne namirnice :

1l mleka
1 kiselo mleko

Mleko prokuvati pa ga prohladiti tako da ne bude vrelo, a da je malo toplije od mlakog.

Umešati jedno kiselo mleko i šerpicu dobro poklopiti. Odlična je šerpica sa debelim dnom i dobrim poklopcem.
Umotati šerpicu u deblju kuhinjsku salvetu, krpu ili neki frotir, ostaviti da stoji u toploj prostoriji po mogućnosti na toplom mestu.
Ja ostavim na ta peći preko noći i ujutro je kiselo mleko gotovo.

Što je masnije mleko biće lakše za napraviti i kiselo mleko će biti gušće. Važno je i temperaturu mleka potrefiti. Ne sme biti hladnjikavo, a ne sme biti prevrelo. Nešto između.

Ovako pripremljeno kis mleko čuvajte u frižideru.



SIR

U cediljku ili đevđir stavite deblju gazu, sipajte kiselo mleko i ostavite da se dobro ocedi.  Stavite posudu u frižider da se cedi jedan dan. Dobićete prelep sir, odličan za pite ili za mazanje.


Ako vam se dogodi da se mleko nije ukiselilo, nemojte bacati samo dodajte još malo kiselog mleka promešajte i ostavite na toplom mestu.

Kad pravim sir kupujem mleko u kesama, Ako pravite od dugotrajnog ne morate ga kuvati već samo zagrejati. Naravno najbolje je od domaćeg ko ima.


2 коментара:

  1. Анониман01. март 2015. 08:58

    Odlićno izgleda, a ništa komplikovano!

    ОдговориИзбриши
  2. Kako da napravim kiselo mleko,ako nemam kiselo mleko da ubacim,nesto drugo ? (pavlaka ?)

    ОдговориИзбриши

hvala Vam što me pratite