недеља, 29. март 2015.

 ODGOVORI  na najčešće postavljana pitanja

Nisam pisala nikakvim redom, već onako kako mi je padalo na pamet.

Nadam se da će početnicima pomoći.

Dan započinjemo šoljom biljnog čaja sa limunom ili toplom limunadom.
Iako je kiselog ukusa limun stvara baznu sredinu .

Razmak između obroka u restrikciji je 5sati. Najkasnije da se obrok završi u šestom satu. Sve posle šest sati u budnom stanju ide direktno u masti i uništava mišiće.

Zrnasti sitan sir se može koristiti u restrikciji za doručak.

Graham i spletino brašno nemojte često koristiti jer imaju visok GI, raženo i ovseno su bolji izbor.

Samleveni lan možemo koristiti za zgušnjavaje soseva.

Kokosovo brašno ne koristimo u restrikciji, posle restrikcije ga koristimo za poslepodnevnu užinu.

Đumbir možemo stavljati u čaj.

Čičoku u ranu jesen možemo po nekad u restrikciji jesti, dok se vremenom inulin u njoj pretvara u skrob i po sastavu postaje slična krompiru pa je nije poželjno jesti.

Tečnosti ne pijemo pola sata pre i pola sata posle obroka jer tako razređujemo želučanu kiselinu koja ima ulogu varenja hrane, pa tako usporavamo proces.

Kravlje mleko ne koristimo. Dozvoljeno je samo bademo koje sami pravimo.

Margarin, biljni sirevi, biljne masti i pekarski prizvodi su zabranjeni.

Badem ne jedemo kao zamenu za večeru.

Cela jaja jedemo samo za doručak i to do 8 jaja sedmično, belanaca možemo više.

Sirće nikakvo ne koristimo, salate začinjavamo limunovim sokom i maslinovim uljem.

Sir i jaja ujutro ne kombinujemo često  jer su teški za varenje. Jednom u deset dana je ok ako pravimo pitu pa stavimo jedno jaje na celu tepsiju i to ne pojedemo sve za jedan obrok.

Voće ne jedemo dok smo u restrikciji.

U restrikciji nema grickanja između obroka.

Ako između obroka osećamo glad to je znak da nismo dovoljno doručkovali .

Kad se pojavi kriza za slatkišima, uzmite šaku badema koja uravnotežava aktivnost pankreasa. Posle tri sata ide obrok koji je po redu.

Žvake ne žvaćemo jer pokreću pankreas i luče insulin, nismo jeli i organizam nema šta variti.

Kožicu sa mesa je preporučljivo skinuti, ali nije zabranjeno pojesti.

Dva mlečna proizvoda ujutro ne kombinujemo.

Musake prelivamo kiselom vodom i belacima.

Najbolje rezultate daje kombinacija jednog proteina i jede vrste zelenog povrća za večeru, ali nije greška pojesti i dve vrste povrća, samo nije poželjno mešati dva proteina.

Kafa je dozvoljena dva puta dnevno, pola sata posle doručka i ručka.

Šargarepu, celer i peršun ne jedemo kuvano. Kuvanjem se povećava glikemijski indeks, postaje skrobasto. Jedemo isključivo u sirovom stanju.

Pijemo samo biljne, a ne voćme čajeve.

Bundevu ne jedemo jer ima visok GI

Dozvoljene masnoće za pripremu hrane su mast, suncokretovo nerafinisano, ulje od koštica grožđa, maslinovo ulje od komine.

Maslinovo i bundevino ulje ne koristimo ta termičku obradu hrane već isključivo za prelivanje salata ili pripremljenog obroka

Palmino, sojino i ulje od uljane repice ne koristimo.

Morske plodove u restrikciji ne jedemo.

Kukuruzno brašno ne koristimo.

2 dcl crvenog vina je dozvoljeno uz ručak ili večeru.

2 čaše kisele vode dnevno je u redu popiti.

Restrikcija traje dok ne dođemo do željene težine.

Iznutrice kao i mesne prerađevine viršle paštete ne jedemo.

Mlečnu neutralnu pavlaku koristimo po nekad nakon restrikcije.

Mlečne proizvode jedemo 3 puta sedmičo za doručak.

Semenke ako nije individualna preporuka za više koristimo do 100 gr sedmično.

Maslac koristimo 20gr tri do četiri puta sedmično.

Obroke nikad ne preskačemo.

Dozvoljen je dion senf.

Deklaracije čitajte i ako ima u sastavu sirće, šećer, hidrogenozovane masnoće ne kupujte.

Tunjevina je dozvoljena dva puta sedmično, najbolja je ona u soku,prelivena sa dosta limuna i oceđena, ali ipak je to konzervisana hrana i treba je što više izbegavati.

Mahunarke , boraniju ,grašak, pasulj kao i skrobna povrća krompir, pirinač u restrikciji ne jedemo.

Bamija je u restrikciji dozvoljena, ali ne više od jednom sedmično

Batat u restrikciji ne jedmo ,  van restrikcije po nekad ali ne kombinujemo sa proteinima.

Grčki jogurt sadrži šećer i ne koristio ga, najbolje je domaće kiselo mleko.













5 коментара:

  1. Анониман16. јун 2015. 13:37

    Nasla sam heljdino brasno, pise da je 100% od heljde. Cena je oko 90 din, 500g, poznatiji je proizvodjac. Da li je moguce da je stvarno heljda za tu cenu? Znam da je skuplja dosta, tek sam pocela sa HI pa planiram da kupim :) Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. u Crnoj Gori je 1 kg 2,5 e pa ono traje jer ga mjesamo sa razenim,jecmenim itd

      Избриши
  2. Poštovana, hvala Vam na ovom korisnom tekstu. Kada ste spomenuli da semenke mogu da se koriste do 100gr sedmično, da li to znači da se od svake vrste konzumira do 100gr, ili se tih 100gr odnoslio ukupno na sve semenke?
    Hvala Vam unapred na vremenu i pojašnjenju. Srdačan pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana 100 gr semenki sveukupno, ako nemate drugaciju individualnu preporuku. Hvala i Vama sto me pratite .

      Избриши

hvala Vam što me pratite