понедељак, 28. септембар 2015.

DŽEM OD KAJSIJA

džem od kajsija bez šečera

Potrebne namirnice  :

3kg kajsija
300 gr fruktoze
sok od 1 limuna

Način pripreme :

Kajsije oprati, obrisati ih, izvaditi koštice, iseći na četvrtine i sve prebaciti u plitku široku šerpu.
Posuti fruktozom promešati, ostaviti malo da kajsije puste sok,  prebaciti na šporet.
Kad prokuva, štapnim mikserom izblendirati, smanjiti temperaturu i nastaviti sa kuvanjem.
Kašikom skidati penu koja se stvara.

Kuvati kao i svaki drugi džem, kad se na dnu šerpe pozna trag od varjače znak je da je džem gotov.

Na kraju umešati sok od jednog limuna.

U tegle koje su oprane i sterilisane, dobro zagrejane, sipamo vreo džem, zatvaramo i okrećemo naopako. Složiti jednu do druge, umotati ćebencetom i ostaviti da se potpuno ohladi.

Ovaj džem se može jesti van restrikcije u vreme užine.

Kajsije nisam gulila.

Vreme kuvanja malo manje od dva sata.

Čuvati na hladnom mestu.

Prijatno!

2 коментара:

  1. Po ovom Vašem receptu pravila sam džem od trešanja. Savršen je, tek sada sam ga probala. Hvala Vam na divnim receptima i pomoći oko kuhanja!
    Molim Vas odgovorite mi što pre kakav je odnos pri zameni šećera fruktozom. Sa koliko 100 grama šećera zamjenim fruktoze. Htjela bih izbjeći šećer i u nekim drugim receptima!
    Hvala Vam unaprijed i jedan veliki pozdrav!
    🌞🌞🌞

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Darinka hvala Vam na komentaru, drago mi je da ste zadovoljni.
      Ne znam da li je tačno, ali ja se nekako ravnam da umesto 100 grama šećera stavim 70 grama fruktoze, mada najviše volim kad napravim bez šećera i bez fruktoze, kao što sam pravila džem od šljiva. Samo što neko voće nema dovoljno prirodnog slada pa se mora zasladiti.

      Избриши

hvala Vam što me pratite