понедељак, 28. септембар 2015.

DŽEM OD SMOKAVA  BEZ ŠEĆERA

džem od smokava bez šećera
Potrebne namirnice :

3 kg zrelih smokava
sok od 1 limuna
sok od 1 narandže
malo cimeta
po želji malo ruma i crne čokolade

Način pripreme :

Smokve pod mlazom vode lagano oprati, pa ih nežno  kuhinjskom krpom osušiti.
Odstraniti peteljke, zatim iseći na četvrtine. Nemojte ih ljuštiti, kora im daje potrebnu gustinu a i ne oseti se uopšte.

Staviti u šerpu, mešati da prokuva- Štapnim mikserom sve izblendirati i nastaviti sa kuvanjem.
Brzo se zgušnjava i ne prska puno. Potrebno je manje od sat vremena za količinu od 3 kg.

Kad se po dnu šerpe pozna trag od varjače skloniti sa ringle, dodati sok od limuna i narandže, pola kafene kašičice cimeta  i ako želite malo crne čokolade i ruma.

Sterilisane tegle zagrejati, sipati vruć džem. Zatvarati originalnim poklopcima, okretati tegle naopako, složiti jednu do druge, umotati ćebetom i ostaviti da se potpuno ohlade.

Smokve su kao i šljive dovoljno slatke tako da nema potrebe dodavati ništa slatko, ako vi ne mislite tako možete dodati malo fruktoze.

Ja sam napravila jednu turu sa čokoladom i rumom, jednu sa seckanim orasima .

Ovaj džem mogu jesti oni koji su izašli  iz restrikcije u vreme užine.

5 коментара:

  1. Ja ih spremam u pecnici-rerni i jos brze budu gotove i manje treba mijesati... ovog puta sam radila i pekmez od sljiva i ajvar u pecnici... Blazenka Bevanda

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dali pekmez od smokava zagori u pećnici bez miješanja i dali je u pećnici poklopljeno ili ne.Hvala na odgovoru.




      Избриши
    2. Posuda je otklopljena kad pravite u rerni i ne zagori, samo se povremeno promeša. Na svakih dvadesetak minuta.

      Избриши
  2. Da li pecete/kuvate na najjacoj temperaturi u rerni? Oko sat vremena?
    Hvala.
    Mila

    ОдговориИзбриши

hvala Vam što me pratite