среда, 09. децембар 2015.

KISELJENJE KUPUSA

kiseljenje kupusa


Kraj jeseni je pravo vreme za spremanje kupusa za zimu. Napisaću vam kako mi to radimo .

Potrebno je

jedno veliko bure
na 100 kg kupusa 3,5 kg soli
voda, dobro društvo i dobra volja za rad :)
1 veliki kamen, dve daščice

Za mene je najbolji Varaždinski kupus, ko ga koristi zna o čemu pričam. Glavica ima listove iste veličine od prvog pa skoro do zadnjeg lista. Nikad list ne puca i stvarno je poseban. Lako je napraviti sve sarme iste veličine. Nema potrebe krojiti listove. Kad pravim sarmu na veliko, recimo  za slavu, obavezno donesem od mame ili svekrve kiseli kupus iako imam svoj, jer sto sarmi smotam za čas.Spremanje kupusa za zimu je veoma zabavno, ako imate društvo. Kod nas je uključena cela porodica i to za čas i  u dobrom raspoloženju odradimo.

Dakle, zdrave i čvrste glavice kupusa, očistiti od vanjskih listova.  Izdubiti koren kupusa i u svako udubljenje sipati so.Glavice okretati prema gore, da ne bi iscurila so. Slagati ih što bliže jednu drugoj, između popunjavati sa polovinama ili četvrtinama glavica. Presečete na pola ili na četiri dela utrljate malo soli po kupusu i zaglavite ga između celih glavica. Ako volite možete popunjavati i ribancem. Kupus isečete na rezance, posolite ga i njime popunjavate praznine. Nekim tučkom taj kupus treba dobro sabiti. Ponavljati red po red do kraja.

Bure ili kacu u kojoj je složen kupus, prekrijem kuhinjskom krpom i ostavim da tako stoji 24 sata.

Sutradan onu so koju nismo potrošili razmutimo u vodi. Uzmem otprilike 5 litara vode dodam malo soli, mešam dok se so potpuno ne otopi. Sipam slanu vodu u kupus. Postupak ponavljamo dok  voda ne prekrije kupus, pazimo da potrošim svu so koja je ostala.

Na kraju preko kupusa stavim belo pamučno platno, ukrstim dve daščice zatim muž kupus pritisne velikim kamenom koji prekriva skoro celo bure.

Sećam se kad sam dete bila da su mama i tata imali drvenu kacu za kiseljenje kupusa. Ta kaca je imala daščice koje je tata zvao danca. Oblik im je bio takav kad se slože, zatvore površinu kao neki poklopac. U sredini je bio stegač i nije se stavljao kamen.

Temperatura na kojoj prvih mesec dana kupus stoji je veoma bitna i najbolje je da od 15 - 20 stepeni.

Mi nikad kupus ne pretačemo i uvek je odličan.

Ako mislite da će biti sigurnije kupus pretačite svaki dan prve dve sedmice, a onda jednom sedmično.
Ispustite na česmicu vodu iz kupusa i istu tu vodu vratite nazad odozgo. Pretakanje se radi da bi se so bolje i brže otopila .

Proveravajte kakva je voda, ako se skuplja pena na površini, skinite je, operite platno i kamen.

Kiseli kupus je spreman nakon 30 do 40 dana. Ako stoji u hladnoj prostoriji može biti sve do proleća.

2 коментара:

hvala Vam što me pratite