среда, 06. јануар 2016.

ČESNICA
Česnica

Kad izgovorim ili čujem reči januar, praznici, prva asocijacija su Badnji dan i Božić. Iako sam odrasla u vreme kada se i nije puno držalo do vere i tradicije, više se slavila Nova godina, kitila jelka. Išli smo na školske priredbe, poklone nam nije donosio Božić bata već Deda Mraz...
U našoj kući, u mojim Okučanima, malom mestu u zapadnoj Slavoniji gde sam odrasla, obeležavali smo i slavili verske praznike, slavili slavu. Za mene je čar i lepota Božića u toplini porodičnog doma. Miris tamjana, sveća koja polako gori. Beli stonjak, žito na stolu. Oseća se neka smirenost i sigurnost. Mislim da u ovo ludo vreme trebamo deci pričati kako je nekad bilo, kako su naši stari slavili, učiti ih da i oni danas sutra svojoj deci prenose običaje.
Radovanje bi počelo petog januara na Tucindan (dan kada se pečenica kolje i redi). Taj dan ne valja tući decu, pa smo to dobro koristili i šalili se sa roditeljima, jer verovanje kaže, ako dete dobije batine taj dan, imaće preko godine čireve.
Šestog januara, na Badnji dan, rano ujutro začuje se pucanj iz prangije, muškarci idu u šumu po hrastovo drvo Badnjak. Badnjak se ostavi ispred vrata i tek pred mrak se unese u kuću zajedno sa slamom u koju se stave orasi i bombone.
Badnjak se pali na vatri, govoreći : " koliko iskrica toliko parica "
Domaćica ide u krug, baca žito, orahe i bombone, kokodače, a deca idu za njom i skupljaju.
Na stolu je suvo voće, pečena bundeva, lešnici, orasi, jabuke, žito i sveća...
Kuća miriše na sarmu koja se kuva za sutradan. Pihtije sa puno mesa su bile obavezno pripremane, za doručak uz kuvanu rakiju kao predjelo. Iz kartonskih kutija se širi miris vanilica, praca, krancli, medenjaka, paprenjaka koji se peku i nedelju dana ranije da odstoje.
Za večeru se peče riba, pravi posni pasulj, krompir salata, paradajz čorba, salata od kiselog kupusa.
Posle zajedničke večere ide se na večernju liturgiju i paljenje Badnjaka kod crkve.
Rano ujutro se ide na jutarnju liturgiju. Malo slušamo, malo se šalimo, a onda se zaigra kolo, zapevaju se Božićne pesmice. Jedni drugima čestitamo Božić sa Hristos se rodi, odgovara se sa Vaistinu se rodi. Popije se malo kuvanog vina ili kuvane rakije i svako ide svojoj kući na doručak.
Ujutro se isčekuje položajnik, osoba koja prva to jutro ulazi u kuću da čestita, malo prodžara grančicom Badnjaka po žaru, poželi svima zdravlje i mir. Domaćica ga počasti i daruje. Veruje se da to donosi sreću i da je dobro za kuću. Položajnik je obično mlađa muška osoba, dečak.
Na Božić rano ujutro domaćica mesi česnicu, sa posvećenom vodom. Česnica je beskvasna pogača u koju se stavi u foliju umotan novčić. Čita se molitva svi ukućani je okreću kao slavski kolač, lome je i veruje se da će onaj ko pronađe novčić te godine imati najviše para.
Prvi dan Božića se nigde ne ide, slavi se u kući sa porodicom. Drugi dan se ide čestitati rodbini i kumovima, a tek treći dan se slavi sa prijateljima.
Česnica se obično pravila od belog pšeničnog brašna, ja sam umesila od pšeničnog integralnog, dodala sam malo raženog brašna.

Srećno Vam Banje veče, Srećan Vam Božić, čuvajte običaje Hristos se rodi.




Potrebne namirnice :

200 gr pšeničnog integralnog brašna
100 gr raženog brašna
3 supene kašike ovsenih mekinja (50 gr)
1 supena kašika masti (30 gr)
1 supena kašike mlevenog lanenog semena (70 gr)
1 kafena kašičica soli
1 kafena kašičica sode bikarbone
1 supena kašika limunovog soka
3 dcl tople vode


Način pripreme :

U vanglici pomešati brašno, mekinje, so i mleveno laneno seme, postepeno dodati vodu i otopljenu mast.
Dodati sodu bikarbonu i limunov sok, varjačom još malo promešati, zatim sve prebaciti na brašnom posutu radnu površinu.

Otkinuti manje parče testa od kog ćete napraviti ukrase. Ostalo malo domesiti, oblikovati pogaču, ubaciti paricu, zatim staviti u tepsijicu odgovarajuće veličine. Napraviti ukrase i zalepiti ih belancetom. Pokriti krpom, ostaviti dok se rerna zagreje na 200 stepeni.
Peći tridesetak minuta. Proveriti čačkalicom da li je dobro pečena.


3 коментара:

  1. Mnogo je lepa česnica a i priča o običajima, u Srbiji su potpuno isti običaji, razlikuju se u nijansama od sela do sela. Srećno Badnje veče i Božić tebi i tvojoj porodici :)

    ОдговориИзбриши

hvala Vam što me pratite