уторак, 19. јануар 2016.

Domaći čvarci i mast


čvarci


Nekad se  mast topila jednom godišnje i koristila se do sledeće sezone.. Ni slučajno se nije smelo dopustiti da se nešto dobro ne uradi. Jer ako mast pregori, nema lep ukus i miris ili još gore ako nije dovoljno pečena, dogodi se da se leti užegne. Sećam se da nam tata nije dao da sečemo slaninu kad su se klale gice, a mi smo mislili da je to baš posao za decu i da se tu nema šta pogrešiti.

Ako vam se ni jedni čvarci kupovni ne dopadaju, čvarke možete i sami napraviti. Manju količini na šporetu u šerpi, ujedno ćete dobiti i mast. Najbolja slanina za topljenje je sa leđenog dela,"sapunjara", na kojoj nema puno mesa.Ako ste odlučili topiti mast, otkriću vam nekoliko važnih stavki, da bi dobili dobre čvarke i dobru mast.

Za ovu prvu fazu se moraju malo smrznuti ruke i noge :), da bi se jednolično i lepo isekla slanina, mora se seći, oštrim i suvim nožem u što hladnijoj prostoriji, najbolje napolju.
Slanina se iseče u trake, zatim se odvoji koža od slanine i tek onda se  seku kockice. Najbolja veličina kockica je 2,5 x 2,5 cm. Kad se istope biće oko 1,5 x 1,5 cm.  Veoma je važno da veličina svih kockica bude  približno iste veličine da se ne bi dogodilo prilikom topljenja da jedni čvarci gore, a jedni su još sirovi. Ako su kockice prevlike mast će biti za skidanje, a čvarci će unutra ostati sirovi, neće biti lepi za jelo  biće "gumeni". Ako su presitni ni to nije dobro, jer će se brzo istopiti i početi goreti, napraviće talog u masti, mast neće biti bela već crna i neće imati lep ukus.

Posudu u kojoj se topi mast treba namazati debelo starom masti, može se dodati lončić vode. Zatim staviti iseckanu slaninu i brzo mešati. Varjača se pritisne dobro na dno posude i pazi se da se svaki deo dna posude u kojoj se topi dobro meša da ne bi zagorelo. Vatra ili temperatura na kojoj se topi mora biti jaka.Varjača mora biti dugačka i široka.
Znam da se u hrono ishrani mleko ne koristi, ali mislim da u svim čvarcima  naročito u onim zlatno žute boje ima ta mala količina mleka, inače bi bili skoro pa beli, Ako bi čekali tu boju čvaraka bez mleka, mast bi pregorela, a ako bi gledali da mast bude bistra i za skidanje čvarci bi ostali sirovi..
Na otprilike 10 kg slanine mi dodajemo 1 dcl mleka. Najbolje vreme za dodavanje mleka je dok je slanina još bela, a na površini se počinje primećivati mast. Kad se doda mleko u to vreme u kazanu ili posudi će manje peniti. Sad treba za nijansu smanjiti  temperatura vatre i sve vreme bez prestanka mešati.  Ako se doda više mleka čvarci će biti tamnije boje, ako se doda manje biće svetlije boje. Vi odlučite da li ćete ga stavljati ili ne.Veoma važan trenutak je odrediti vreme skidanja kazana sa vatre.
Kad čvarci postanu zlatno žute boje i počnu "šuškati" pod varjačom, a mast je bistra i svetla znak je da su gotovi i čvarci mast. Ako čvarci još nisu dobili zlatni boju, a mast je bistra i svetla, može se odliti i pola masti, a čvarke još malo mešati. Čak i kad se kazan skine zbog visoke temperature čvarci se još tope, pa treba voditi računa da se na vreme skine sa vatre. Sve vreme se mora bez prestanka mešati.Vrela mast se sipa u limene kante za mast, pokrije se krpom i ostavi da se ohladi, zatim se zatvori i tako može godinu dana da stoji bez problema.Kad sam bila mala i kad odem kod bake, omiljena poslastica nam je bila domaći hleb namazan masti i posuto šećerom...ili slana varijanta hleb namazan masti, posuto slatkom paprikom i sitno naseckan beli luk odozgo. Ja samo nisam jela beli luk. Ova slana varijanta može biti hrono doručak. Pravda za mast i čvarke!


.
Čvarke volim kad su  kao čips. Stavimo ih u presu koja je napravljena specijalno za topljenje masti,a pravi se od bubnja od veš mašine i izgleda ovako.


Stave se čvarci stegne se što jače, dole curi mast a unutra ostaje torta od čvaraka. Te čvarke nikad ne solimo jer volim da ostanu kao čips hrskavi i suvi. Jednu turu za ostale koji tako vole, skoro da i ne cedimo, samo blago ocedimo i posolimo.. Meni se takvi ne dopadaju jer nisu hrskavi i masni su.


Нема коментара:

Постави коментар

hvala Vam što me pratite