субота, 16. јануар 2016.

Krofnice i priča o pokladama


krofnice iz rerne

Još jedan dan u godini koji je obeležio moje detinjstvo i ostao mi u jakom sećanju. Bele poklade koje smo  u Slavoniji  zvali Mačkare. Poslednja sedmica pred Vaskršnji post, a poslednji dan u toj sedmici su bele poklade. Dan pun smeha, šale i veselja. Verovanje kaže da su običaji koji prate taj dan održavani radi zaštite od zlih duhova i veštica, a mi smo verovali da maskiranjem i lupanjem od praporce koji su vezani oko struka teramo zimu i prizivamo da što pre dođe proleće.
Uzbuđenje je počinjalo nekoliko dana ranije kad smo osmišljavali kostime, koje smo sami pravili, od maminih haljina, starih zavesa, marama, koje se obično stave preko lica, Tatin šešir, debeli gunj, koji se okrene naopako da krzno bude sa vanjske strane. Obavezno  praporci oko struka i neki štap u jednu ruku, u drugu ruku korpica u koju se sakupljaju jaja i pokloni.  Do izražaja je dolazila kreativnost i nije bilo zanimljivo nešto kupiti, već je zadovoljstvo bilo da svako sam svoj kostim napravi.

Taj dan su kroz čitavo mesto mirisale pržene krofne,velike sa ramflom (onaj beli rub),sva vrata su bila otključana i sva dvorišta otvorena. Na stolovima su bile pripremljene krofne, jaja i slatkiši kojima se darivaju deca koja dolaze. Verovanje kaže da će koke dobro nositi jaja, ako se za Poklade deci što više jaja podeli.

Obučeni u kostime, skupi se uži komšiluk i krenemo u obilazak. Valjalo je nečim zaslužiti poklone, uz put bi se dogovarali koju pesmicu ćemo otpevati. Sećam se stihova "Mačkara parada otpala joj brada "  zatim" dajte jajce za rezance" i " vodim vola oko stola, veći sto nego sto"  Bilo je tu raznih anegdota i dogodovština danas kad se sretnemo uvek ih rado prepričavamo.
Po povratku kući sve iz korpica istresemo na sto i podelimo.

Kad sam odrasla i udala se došla sam u jedno pozitivno ludo selo i još veseliju porodicu. Svi odrasli su se znali zabavljati, nisu želeli da odrastu. bila su neka druga vremena...Jedna veoma vesela muzička porodica, a meštani složni i uvek spremni za druženje.  Danas mi najviše fale ti dani, kad su ljudi imali više vremena i više se družili.
Kad dođe dan mačkara svi polude. Muškarci bi se oblačili u žene, stavljali perike, šminkali se, oblačili mini suknje i obuvali štikle. Žene bi taj dan izgledale kao muškarci sa šeširima i brkovima. Taj dan je sve bilo dozvoljeno i niko nikom nije ništa zamerao. Glavni je bio onaj koga dugo niko nije mogao prepoznati. Okitili bi prikolicu i motokultivator ili traktor.


U povorci bi se obavezno  našli mlada i mladoženja, ostali su bili svatovi. Sa harmonikom i pesmom krenuli bi u obilazak rodbine, kumova i prijatelja. Svi bi dočekivali kuvanim vinom, rakijom, obavezna meza kobasice i slanina i neizbežne vruće krofne posute štaub (mlevenim) šećerom. Bogato treba mačkare počastiti da bi bila rodna godina.  Kod koga god svratimo, ne daju nam da odemo, a dan je kratak i brzo prođe. Puno pozitivne energije, rumeni, malo promrzli, promukli vraćali bi se kući pred mrak da malo odmorimo i pripremimo se za još ozbiljnije kostimiranje, jer uveče se u društvenom domu organizovao izbor za najbolji kostim, pa je i tu valjalo stići.

Krofnice iz rerne


krofnice iz rerne, poklade


potrebne namirnice :

2 jaja
200 gr integralnog pšeničnog brašna
2,5 dcl kiselog mleka
na vrh noža soli
90 ml ulja od koštice grožđa
nastrugana korica limuna

način pripreme :

Rernu zagrejati na 200 stepeni.

Žicom za mućenje umutiti jaja i so, dodati kiselo mleko i ulje, zatim po malo dodavati brašno, Na kraju dodati koricu limuna i  prašak za pecivo.

Ja nemam aparat za krofnice, pekla sam ih u slikonskim modlicama. Smese ima dovoljno  za 12 krofnica.Krofnice se mogu jesti za doručak, zbog kombinacije jaja i kiselog mleka ovo je kompleksno jelo i može se konzumirati jednom u dve sedmice. Možete ih jesti kao slani doručak, a možete ih napuniti hrono kremom kao slatki deo doručka. Ako jedete slane dodajte malo više soli u testo.Na slici su sa hrono džemom od jagoda koje je poručkala moja unuka. Nisam imala hrono krem.


Ove krofnice su kompleksno jelo zbog kombinacije jaja i kiselog mleka (zato pored stoji patuljak sa kaktusom ), jednom u dve sedmice se možete počastiti. Integralno pšenično brašno možete zameniti i speltinim brašnom.


2 коментара:

hvala Vam što me pratite