недеља, 20. март 2016.

Lisičarke sa jajima



potrebne namirnice :

oko 400 gr svežih lisičarki
so, biber, vlašac
malo maslaca
3 jaja
čen belog luka

Još jedan doručak koji miriše na detinjstvo i moju Slavoniju. Lisičake sa jajima, domaći hleb sir i kajmak. Danas izbacujem sir i kajmak, a sve ostalo može :)

Najbolji sakupljač gljiva u mom kraju je bio sveštenik Duško Nišević . U šumi smo imali lovačku kuću, tu smo često dolazi kad god smo imali neki povod da nešto lepo proslavimo. To su bili nezaboravni dani, a ja to tek danas znam.  Prvo bi uzeli korpe za sakupljane gljiva, a onda se zaputimo u jednu šetnju šumom. Otac Duško bi uvek krenuo posle svih nas, a prvi bi se vratio sa punom korpom pečurki svih boja i veličina i naravno sve su bile jestive. Vadio bi ih iz korpe i objašnjavao nam gde je koju našao, kako se koja zove i koji način pripreme je najbolji. Neke pečurke se mogu slobodno prati, a za neke nije uopšte preporučljivo, samo se dobro četkicom očiste od zemlje. Jedna od pečurki koje se ne bi trebale prati jer tako gube hranjiva svojsta su lisičarke. Dobro očišćene pečurke najbolje je pripremala teta Đurđica. Kompletan ručak je znala od pečurki napraviti od čorbe, punjenih paprika sa pečurkama, pite sa pečurkama itd.  Nama u šumi je pravila u kotliću kao gulaš . I nakon šetnje, šumskog vazduha, sporta koji je bio obavezan, mali fudbal, graničar, šice, zabavljali smo se svi zajedno i mladi i stariji, seli bi svi zajedno za sto i ručali naj ukusniji gluaš od raznih vrsta sveže ubranih pečurki. Kasnije je sledilo zajedničko pranje sudova na šumskom bunaru, čišćene okoliša i vraćanje stvari u lovačku kuću do sledećeg druženja. Danas kad god pripremam lisičarke i  vrganje setim se naših izleta i zajedničkih druženja...

Da pređem na ovaj jednostavan, veoma zdrav i ukusan obrok.

Lisičarke sam očistila četkicom. Na niskoj temperaturi sam otopila maslac jer im da poseban ukus i miris zatim sam dodala lisičake i lagano ih izdinstala. Dodala sam sitno iseckan čen belog luka, malo promešala zatim sam viljuškom blago umutila jaja i prelila preko izdinstanih lisičaki. Preko posuti bosiljkom..
Lisičarke su lagane ali nekim ljudima smetaju jer teško padnu na želudac.


Teta Đurđin recept za lisičarke

Crveni luk sitno iseckati, malo ga posoliti i uz podlivanje vodom dobro ga izdinstati. Na dinstan luk dodati očišćene lisičarke, posoliti , pobiberiti  i nastaviti sa dinstanjem. Pred kraj dodati sitno iseckan beli luk, obavezno bosiljak, malo ljute paprike i jednu pavlaku .
Mere su odokativne. Količina luka je kao kad pravite gulaš. Ovaj recept se uklapa u hrono doručak, ali zbog pavake veoma retko. Za one koji su van restrikcije mogu jesti i za ručak.

Нема коментара:

Постави коментар

hvala Vam što me pratite