субота, 19. март 2016.

Trganci 


trganci


Omiljeni doručak mog detinjsta. U Slavoniji smo veoma često jeli za doručak, trgance, palentu, taške sa sirom ( i to ću morati napraviti ), ali uz sve je obavezno bilo i suvo meso, ukoso narezano :) domaći sir i kajmak . Ovo može biti, odličan predlog za sve koji poste, ako uz trgance napravite drugi prilog .

potrebne namirnice :

250 gr speltinog brašna
250 gr raženog brašna
oko 3 dcl mlake vode
malo soli

način pripreme :

U šerpu na šporet staviti vodu , dodati kašiku ulja i malo soli.

Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo, podeliti u nekoliko loptica.




Svaku lopticu oklagijom razvaljati zatim oštrim nožem  seći kockice ili kao što im ime kaže, prstima trgati, otkidati male komadiće. Moja mama je uvek sekla na kockice da budu sve iste veličine, a svekrva je pravila baš trgance.




Trgance posipati brašnom da se ne zalepe. Kad voda prokuva staviti trgance u sito i malo protresti da izađe višak brašna. Spuštati ih u vodu te ostaviti da kuva desetak minuta. Nakon toga izvaditi trgance, staviti ih u cediljku i oprati hladnom vodom. U drugoj šepi zagrejati malo maslaca i prebaciti oprane i oceđene trgance. Promešati i skloniti sa šporeta.

Ovako pripremljenu testeninu možete kombinovati sa čim volite. Meni je najbolja kombinacija sa mladim sirom i proprženom budžolom ili mesnatom slaninom. Na tiganju propržim slaninu i pred kraj dodam kašičicu slatke začinske paprike, pa sve prelijem preko trganaca. Ko voli može propržiti i malo crvenog luka na rebarca. Uz trgance se obično jeo mladi luk, mladi sir i kajmak. U hrono varijanti u restrikciji može mladi sir :)

Možete ih koristiti za flekice sa kupusom.

Ako je post na vodi samo izbacite masnoću i slaninu i kupus prodinstajte na vodi.






Нема коментара:

Постави коментар

hvala Vam što me pratite