четвртак, 16. јун 2016.

Malo sam doterala liniju (Snežana Marković)


Snežana Marković pre i posle Hi

Rekoh da ću napisati ukratko svoje hrono putešestvije i evo ispunjavam obećanje.

Nikad u životu nisam bila mršava. Od bebe pa sve do današnjih dana uvek gojazna. Moja mama i danas najviše ljubavi pruža kroz tanjir. Kao devojka sam varirala, ali uglavnom sam bila između 60 i 65 kg. Kroz trudnoće bila vrlo disciplinovana i u prvoj dobila 9 kilograma u drugoj 5 kg, a onda sam postala najprostije rečeno kanta za smeće :( . Dogurala sam do 90 kg, zatim  skinula na 78 kg.

Posle toga me snašao jedan jaki stres na koji nisam obratila dovoljno pažnje, a on mi je doneo hipertireozu, a ona nove kilograme.  Stigla sam do 117 kg, a možda i više. 

Sasvim slučajno sam otkrila problem sa štitnom, počela sam redovno uzimati terapiju, prošla sam kroz školu ishrane endokrinologa, uvela sam redovnu fičku aktivnost, šetanje i skinula 23 kilograma.
Međutim uđem ponovo u vrzino kolo stresova, vratim se starim navikama, grickanju i prežderavanju i gotovo sve izgubljeno vratim. Ti stresovi su doneli i neke psihoterapije u koje sam i ja bila uključena i kroz njih shvatim koliko je bitno da očuvam svoje psihofizičko zdravlje.

U avgustu prošle godine sam otišla na more, sama samcijata i već tu sam počela sa izmenjenim načinom ishrane sa šetnjama uz sve ostalo  što more donosi.  Taj trud se isplatio i posle mora su promene na meni već bile vidljive. Moja drugarica koja je već bila upoznata sa hrono ishranom bolje od mene, predložila mi je da i ja krenem i  ubeđivala me da je to prava stvar za mene.  U početku sam se opirala jer sam se plašila da će mi biti  naporno, jer uz redovan posao ja kuvam za još tri domaćinstva. Međutim kad sam sve isčitala, odlučila sam da pokušam. Kupila sam potrebne namirnice, limun, povrće, tri vrte brašna i krenula.
U početku se nisam baš striktno držala pravila restrikcije. Izbacila sam sva grickanja, ali zadržala sam voće, pasulj bez mesa. Za večeru sam jela kiselo mleko i tzatziki salatu.
I pored svih grešaka ja sam prvi mesec skinula skoro pet kilograma. To mi je dalo vetar u leđa i od tog prvog merenja na ovamo brljala sam samo u izuzetnim stuacijama. Odštampala sam Bobine savete za početnike i zalepila na frižider.


Nije mi bilo lako tih prvih dana... čitav život sam sve svoje frustracije i nervoze lečila hranom, ali imala sam motiv i želju da istrajem. Nalivala sam se mlakom vodom, čajevima, limunadama. Posle pet, šest dana organizam se navikao na novi režim. Nisam imala ni glavobolje ni drhtavice, ali i dalje sam imala jaku želju za crnom čokoladom. Nešto u meni me motivisalo da joj odolim i kad sam je imala u tašni. Prvo brljanje sam imala za Božić kad sam pojela kompletan ručak sa sve dezertom. Već sledeći obrok, večera je bila po hrono pravilima. Sledeće brljanje je bilo za moj rođendan. Mama mi je poslala pihtije, sarmu sa pirinčem, rusku salatu i čokoladnu tortu. Probala sam od svega po malo i već sutradan sam se vratila na hrono.  Do 10. marta kad sam imala hiruršku intervenciju sam bila strogo na hrono. Tih nekoliko dana u bolnici sam jela bolničku hranu ali bez hleba.
Za Uskrs sam uspela da odolim i ne probam ni jednu od tri torte. Sad polako uvodim voće i svesno pojedem činiju jagoda u vreme užine.
Uspela sam da se dovedem u red. Za devet meseci sam se oslobodila malo više od 40 kg viška. Usput sam ojačala samopouzdanje, zavolela sebe i naučila da sve mogu kad hoću. Hrono ishrana je postala moja navika, ne žudim više za slatkišima, jer u hrono ishrani ima toliko drugog čime možemo da zadovoljimo svoja čula, a da se ipak hranimo zdravije i izgledamo privlačnije.
Svi moji prijatelji su oduševljeni mojim novim izgledom i pozitivnom energijom kojom sad zračim.
A ja nastavljam dalje :)

6 коментара:

 1. Perfektno, prosto neverovatno da se za tako kratki period skine toliko kilograma!

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман18. јун 2016. 03:47

  Motivacija i snaga volje vas je gospodjo Djeni dovela da uspete u ovom izuzetnom poduhvatu

  ОдговориИзбриши
 3. BRAVO !!! Vaš tekst je (manje- više) opis i mog života , odlično razumem taj ,, lavirint"- dijeta ,pa periodi preżderavanja .Nadam se da ću i ja za 9 meseci imati bar upola vašeg uspeha. Zasada - 10 kg.za period id 10 . 05.16 do 01. 07 .16

  ОдговориИзбриши
 4. Bili ste mi slatki i kao bucka, ali svaka cast kako ste se doterali! Zelim i ja to, jer cini mi se da bih se bolje osecala u smislu energije!
  Hvala sto ste podelili sa nama svoje iskustvo.srdacno, Biljana

  ОдговориИзбриши

hvala Vam što me pratite