субота, 02. јул 2016.

Poširana jaja

poširana jaja

Postoji više načina kako da napravite poširana jaja.

Meni je najlakše da sipam u malo veću šolju, hladnu vodu, zatim razbijem jaje u malu činijicu pa ga lagano prebacim u šolju sa hladnom vodom. Posolim, pobiberim zatim šolju poklopim tanjirićem i sve stavim u mikrotalasnu na pedeset sekundi. Možda vam neće uspeti iz prvog puta dok ne utvrdite koliko je vremena potrebno u vašoj mikrotalasnoj.

  





Ako niste pristalica korištenja mikrotalasne u malu šerpicu sipajte dve čaše vode, u vodu dodajte vama omiljene začine, so, biber, limunov sok, lovorov list ili šta vi volite. Jaje će pokupiti sve te začine i biće ukusno.
Kad voda prokuva, smanjite temperaturu i sačekajte da se malo smiri, odosno da sasvim tiho kuva, u suprotnom će se jaje razbiti. Jaje koje ste razbili u malu činijicu spustite polako u vodu i ostavite da kuva 3 do 5 minuta u zavisnosti da li želite srednje ili tvrđe kuvano. Dok kuva sa dve kašike malo prikupljajte belance prema sredini da se lepo oblikuje, morate biti strpljivi i pažljivi.



Uz poširana jaja odlično ide spanać, malo obaren posoljen, začinjen belim lukom, preliven masl uljem, pa još malo prepečene slaninice, hleb i doručak je savršen.

Treći zanimljiv način da napravite poširana jaja.

U šerpicu sipam vodu i ostavim da proključa, zatim smanjim temperaturu da se voda smiri, da sasvim lagano kuva, mali mali balončići.

Preko jedne šolje stavim samolepljivu providnu foliju,


poprskam maslinovim uljem i u sredinu stavim jaje.


Posolim, stavim prstohvat bosiljka, lagano podignem stranice i uvrnem foliju da sve izgleda kao mali paketić.


Paketić spustim u šerpicu i ostavim 3 do 4 minute da lagano kuva.







2 коментара:

hvala Vam što me pratite