недеља, 08. јануар 2017.

Mlinci




Mlince nije uopšte teško napraviti, ne mogu napisati baš tačne mere, jer svako brašno drugačije upija vodu, ali napisaću približne mere. Testo je srednje tvrdo. Možete mesiti bez jaja, ako je post u pitanju, a možete i sa jajima, jednako je ukusno. Sve je stvar navike i izbora.  Nekad sam ih mesila sa običnim belim pšeničnim brašnom, ovaj put sam koristila pšenično integralno i malo heljdinog radi ukusa.

potrebne namirnice :

500 gr brašna
2 dcl mlake vode
1 kafena kašičica soli
1 jaje, a može i bez

Umesim glatko, srednje tvrdo testo. Pokrijem ga krpom da se ne isuši i ostavim oko pola sata da odmori. Kad odstoji testo, lakše se  razvuče i ima veće balončiće prilikom se pečenja.

Nakon pola sata podelim ga na manje loptice. Nije bitan oblik, a nije bitna ni veličina na koju ću ih razvaljati jer ih na kraju lomim na manje parčiće opet po želji. Rastanjim svaku lopticu na otprilike 2 do 3 milimetra debljine.
Tako pripremljene mlince treba peći. Najlepši su kad se peku na plotni šporeta na drva. Danas to nemam pa ih pečem u rerni. Rernu zagrejem na 220 stepeni, zagrejem i tepsiju u kojoj pečem.
.
U tepsiju stavim papir za pečenje, na papir stavim jedan razvaljan pravougaonik testa pa ubacim u rernu na pečenje. Videćete kako se prave balončići i veliki krugovi zlatne boje. Izvadim i okrenem da se ispeče sa druge strane, zatim vadim napolje i na suvu krpu stavljam da se prohladi, a u rernu stavljam jedno po jedno testo dok sve ne ispečem.
Svaki put kad stavljam sledeću turu, očisim tepsiju i papir od mrvica i viška brašna da mi ne dimi i da ne bi  goreli mlinci koji se peku.

Ovako pripremljeni mlinci su suvi i hrskavi i  mogu se odmah koristiti, a mogu dugo stajati u nekoj platnenoj kesi  i koristim ih po potrebi.



Mlince izlomim na veličinu koju želim.





U šerpu sipam vodu, posolim i ostavim da prokuva. Izlomljene mlince dodam u prokuvanu vodu, sklonim sa ringle, sve ih dobro potopim i ostavim, tri, četiri minute  da omekšaju, zatim ih procedim i dodam u tepsiju na masnoću u kojoj se peklo meso.


Obično je to ćuretina ili piletina. Stavim u zagrejanu rernu na deset do petnaest minuta da se odozgo malo zapeku, jer volim taj gornji hrskavi sloj.  U hrono ishrani mlinci se mogu uvrstiti u hrono doručak.


Нема коментара:

Постави коментар

hvala Vam što me pratite