понедељак, 24. јул 2017.

Ječmeni kačamak 

ječmeni kačamak

Ječmeni kačamak je najsličniji kačamaku od belog kukuruznog brašna. Volim i ga i često ga kuvam, ne mogu odlučiti koji je lepši proseni ili ječmeni, jutros je ipak odluka pala na ječmeni.

Za ovaj kačamak je potrebno :

4 dcl vode
malo himalajske soli
na vrh kašičice masti
80 gr ječmenog brašna

način pripreme :

Vodu stavim na šporet da prokuva, dodam, so i  malčice masti, smanjim temperaturu, da ne prska jako, uzmem žicu za mućenje i u tankom mlazu dodajem ječmeno brašno i sve vreme mešam. Ne volim kad je retko, ane volim ni kad je pregusto, pa je ovo prava mera. Kad potrošim sve brašno, mešam još nekoliko minuta, da se brašno i ako ima koja grudvica dobro skuva i da dobijem željenu gustinu.

Mesnatu slaninu iseckam sitn, stavm je na tiganj, pa na zagrejanu ringlu, ispečem je da bude hrskava, zatim mast i slaninu prelijem preko kačama da zacvrči. U vodu ne stavljam puno masti da ne bi bilo premasno. Na sve ovo dodam još dve supene kašike kiselog mleka ili ako volite možete i više i uživanje u doručku može da počne.

Napomena : vodu ne solim koliko treba jer je domaća slanina prilično slana.

edit : kad sam slikala i sela da doručkujem, vidim da ima malo više masti, kašikom sam izvadila napolje, da nebude "sve nam mast curila niz bradu " D , prijatno hroneri !

Нема коментара:

Постави коментар

hvala Vam što me pratite