субота, 26. август 2017.

Heljdini hlepčići iz tiganja (od celog zrna heljde )

heljdini hlepčići iz tiganja 

Po receptu Verice Filipović za palačinke, međutim ja nisam mogla nikako ispeći palačinke, jer su mi pucale i lepile se, pa sam pekla sam kao Američke, deblje i na kraju su više ličile na male hlepčiće.

potrebne namirnice :

šolja od 2 dcl  heljde u zrnu
1,5 dcl vode
1 supena kašika mlevenog lanenog semena
himalajska so
muskatni oraščić
2 supene kašike maslinovog ulja
1 kafena kašičica praška za pecivo

Šolju heljde sam stavila u činijicu, prelila vodom i ostavila da tako prenoći. Inače nikad ne kuvam heljdu, već je isključivo ovako jedem za doručak. Ujutro je dobro operem da ne bude sluzava, dodam, sir, malo semenki i preprženu slaninu i imam ukusan doručak.
Da se vratim na recept za ove hlepčiće.

Ujutro sam isprala heljdu i ostavila da se dobro ocedi.

Prebacila sam je u seckalicu, dodala vodu, zavrtila nekoliko puta da se pretvori u gustu kašu, zatim sam dodala so, maslinovo ulje, mleveno laneno seme, prašak za pecivo  i narendala malo muskatnog oraščića.




Pekla sam ih u malo podmazanom tiganju na dvojci, a imam do devetke. Nije mi uspelo da napravim tanke palačinke. Napunila sam punu kutlaču, zatim na zagrejanu mast na sredinu kao Američke palačinke izručila smesu.


Sačekam da se lepo ispeče i odvoji od tiganja, pa okrenem na drugu stranu da se dopeče. Moje palačinke su na kraju  izgledale kao mali hlepčići iz tiganja. Ukus je divan, a pritom je zdravo.



Vericin originalan recept  :

šolja od 2 dcl heljde
1,5 dc vode
2 supene kašike maslinovog ulja
so
prašak za pecivo


Нема коментара:

Постави коментар

hvala Vam što me pratite